SELF-IMPROVEMENT//

Vulnerabilitatea și rolul ei în succesul profesional

Vulnerabilitatea ne face umani și ne conectează.


În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este principala deosebire între slăbiciune și vulnerabilitate.
– Cum poți atrage o finanțare de peste 2 milioane de euro, recunoscând pe piață că ești începător într-un anumit domeniu. 


Dacă ar fi să dau o definiție vulnerabilității, pentru mine aceasta înseamnă să știi ce nu știi, să simți ce nu vrei să simți, să trăiești ce nu vrei să trăiești și să ieși pe plus din toate. În viața profesională, vulnerabilizarea schimbă perspectiva, te face să transformi problema în provocare, iar cu antrenamentul corect de mindset, te ajută să vezi oportunitatea din spatele provocării. 

La început, făceam tot posibilul să îmi ascund zonele vulnerabile sau să le ignor, însă pe parcurs am înțeles că tocmai multe din trăirile pe care le asociam unei zone de vulnerabilitate erau de fapt punctele forte. Ca să exemplific, atunci când ești femeie și conduci un șantier cu minim 50 de bărbați, toți specialiști în domeniul lor, ca să se obțină rezultatele dorite, într-un mod eficient, este important să-ți folosești flexibilitatea emoțională pentru a alinia orgolii și interese. Inițial consideram că este o renunțare sau o lipsă de putere în a impune o direcție, însă timpul și rezultatele au dovedit că este un atu pe care merită să-l utilizez în mod conștient. 


O lecție despre vulnerabilitate

În urmă cu trei ani, am început să investesc în IT din instinct, fără cunoștințe în domeniu. Mi-am alocat două ore zilnic să învăț despre specificul tehnic și de business, timp de doi ani, fără un rezultat notabil, însă. A venit pandemia și am înțeles că produsul în care investisem este extrem de valoros, dar că e complex și eu nu știu cum să-l valorific. Datorită oportunității, mi-am asumat riscul de a arăta că sunt începătoare în domeniu, am ieșit în piață, cum se zice, și în mai puțin de un an am ajuns în poziția de a atrage o finanțare de două milioane euro pentru această afacere. Lecția: dacă din primul an mă expuneam provocării de a ieși în piață, acum aș fi discutat de o finanțare de 100 de milioane de euro, întrucât produsul este extrem de bun și oportun, însă am blocat dezvoltarea lui, timp de doi ani. Învățăm, însă cu pași repezi. 

Anul trecut, datorită participării la un important show TV cu format internațional, axat pe practica investițiilor, mi-am antrenat gândirea de investitor, dar și capacitatea de vulnerabilizare.  Transparența în acțiune și abordare a unor subiecte sensibile sunt principalele beneficii rezultate din acest antrenament. În trecut, îmi era greu să subliniez punctele vulnerabile proprii sau ale partenerilor de business, dar acum “pun degetul pe rana“ de câte ori este nevoie, însă cu responsabilitate și  susținere. 

Element pentru succes și dezvoltare în carieră

Vulnerabilitatea este acum “vedetă “ într-un context de conștientizare socială în care înțelegerea emoțiilor și a modului de a acționa integru pare să fie direcția în care umanitatea înaintează. S-ar putea să fie chiar calea de salvare de la autodistrugere. La fel și în business, când ești pregătită / pregătit să înțelegi și alte perspective, chiar dacă nu-ți place ce vezi, te poți salva și dezvolta. Altfel este ca și cum ai băga gunoiul sub preș. 

Lucrez cu firme mari, internaționale, care au chiar proceduri de fructificare a oportunităților reieșite din vulnerabilizare. Mai mult, în pandemie a fost evident cum mari firme au folosit vulnerabilizarea ca metodă de negociere și/sau  supraviețuire . 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Vulnerabilitate vs. slăbiciune / victimizare

Vulnerabilizarea implică acțiune în direcția dorită, în condiții de prezență și înțelegere și, de obicei, se concretizează cu beneficii. Slăbiciunea / victimizarea este tocmai opusul și nu aduce decât frustrare și dezamăgire, fără rezultate pozitive. 


3 principii sănătoase ale vulnerabilității

  1. Vulnerabilitatea e bună dacă nu se confundă cu victimizarea. 
  2. Vulnerabilitatea te ajută să te dezvolți, când o conștientizezi. 
  3. Vulnerabilitatea ne face umani și ne conectează. 


Împreună cu soțul meu, lucrăm periodic pe aceste perspective ale vulnerabilizării direct sau în ședințe de business coaching, care pentru noi sunt un exercițiu constant. Un exemplu concret de aplicare a principiilor de mai sus în relația noastră este deschiderea noastră pentru parteneriate conexe de business cu alți parteneri, dar care deservesc direct sau indirect obiectivele noastre de viață. Eu am investit în IT, el în imobiliare, împreună cu alți colaboratori. Aparent poate fi văzută ca o acțiune care ne vulnerabilizează parteneriatul de bază, însă timpul și exercițiul dovedesc că este o formulă de succes. 

Folosesc vulnerabilizarea și în relația cu copiii mei, pentru că e important ca părinți să transmitem în mod autentic ceea ce trăim, într-un cadru general de siguranță. Copiii noștri știu când avem probleme, când suntem presați de anumite situații, când pierdem, dar totul în condiții de siguranță generală, de tipul “facem să fie bine “. Cred că așa copiii învață că viața este complexă, cu bune și rele, dar cu atitudinea potrivită devine frumoasă.

Citește și:

Cum să-ți crești sima de sine?

Copilul interior te ajută sau te sabotează în carieră?

S-ar putea să-ți placă și…

SELF-IMPROVEMENT//

Ghidul Thrive: tot ce trebuie să știi despre creativitate

SELF-IMPROVEMENT//

Ghidul Thrive: cum să-ți schimbi credințele și perspectiva

SELF-IMPROVEMENT//

Ghidul Thrive: cum să construiești obiceiuri sănătoase și durabile

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.