WELLBEING//

Sportul, mai benefic pentru sănătatea mintală decât banii

Da, timpul investit și tipul de activitate fizică pe care o faci contează.


În următoarele 4 minute vei afla:

– Care e legătura dintre sport și mindfulness.
– Dacă există sau nu ”să faci prea mult sport”.


Poate că nu toată lumea se distrează în timp ce face sport [eu una nu, de exemplu], dar activitatea fizică are în mod evident un impact pozitiv asupra bunăstării noastre psihice. Un grup de cercetători de la Oxford și Yale a descoperit că activitatea fizică ne poate îmbunătăți starea de spirit chiar mai mult decât rotunjirea veniturilor.

Bazat pe date colectate de la 1,2 milioane de oameni din Statele Unite, studiul, publicat în jurnalul The Lancet, a constatat că oamenii care fac mișcare au raportat lunar cu 1,5 mai puține zile de concediu medical motivat de probleme de sănătate psihică față de cei care s-au declarat sedentari.

Datele din acest studiu multidisciplinar au fost auto-raportate, deci s-ar putea să nu fie la fel de fidele realității precum cele dintr-un studiu controlat aleatoriu, în care cercetătorii sunt implicați în facilitarea fiecărui aspect. Cu toate astea, luând în considerare eșantionul uriaș de mai bine de un milion de subiecți, studiul ne oferă informații valoroase.

Unul dintre principalele scopuri ale cercetării a fost să ne ofere o imagine mai clară asupra tipului de sport și duratei activității fizice care contribuie cel mai mult la sănătatea psihică. Autorii speră că descoperirile lor vor fi folosite pentru a prescrie oamenilor recomandări personalizate de activitate fizică, bazându-se pe abilitățile și nevoile acestora.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Însă, înainte să te înscrii la un maraton (cu excepția situației în care te-ai antrenat deja pentru așa ceva, caz în care dă-i bătaie!), există câteva sfaturi prezentate în cadrul studiului, care ne ajută să obținem beneficii maxime din următoarea “excursie la sală”. Iată trei sfaturi utile de reținut, care se desprind din acest studiu.

Alătură-te unei echipe

Dintre toți participanții, cei care joacă sporturi de echipă au raportat că se bucură de cel mai înalt nivel de bunăstare psihică. Autorii notează că aceste concluzii se aliniază celor din studii anterioare, care au arătat că activitățile sociale încurajează rezistența la stres și reduc depresia, contribuind, în același timp, la diminuarea izolării sociale și a sentimentului de singurătate. O echipă e și un loc excelent în care poți să-ți găsești o comunitate, chestie care vine la pachet cu propria gamă de beneficii, printre care se numără și sprijinul social sau construirea de relații strânse cu alți semeni.

Încearcă să faci sport prin mindfulness

Dacă nu-ți surâde să intri în echipa locală de fotbal sau să te alături clubului de alergat, cercetătorii au mai constatat și că exercițiile de mindfulness — cum ar fi prin yoga și tai chi — sunt, la rândul lor, asociate cu nivele ridicate de endorfină. E o veste excelentă pentru oamenii cu articulații inflamate sau cu alte limitări de mobilitate, pentru că le oferă ocazia să facă mișcare de low impact, fără prea multă presiune fizică.

Nu e nevoie să exagerezi

Da, se poate și să exagerezi cu binele. E minunat să faci sport, dar studiul a constatat că cea mai bună corelare între exercițiu fizic și bunăstare psihică o au oamenii care fac mișcare timp de 45 de minute, de trei până la cinci ori pe săptămână. „Înainte, oamenii credeau că, cu cât faci mai mult sport, cu-atât ai o stare de sănătate psihică și fizică mai bună, dar studiul nostru sugerează că nu e cazul”, a spus într-o declarație doctorul Adam Chekroud, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea Yale și co-autor al studiului.

Deci ce înseamnă prea mult? Poate că ar fi bine să eviți să faci mișcare intensă de mai mult de 23 de ori pe lună sau în reprize mai lungi de 90 de minute, pentru că astfel de situații sunt asociate cu o sănătate psihică precară, conform cercetătorilor.

Citește și:

Strategii creative care te ajută să încadrezi sportul în viața ta fără să ajungi la sală

Secretul succesului? 7 minute

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

Vrei să trăiești mai mult? Practică unul dintre aceste sporturi!

WELLBEING//

5 beneficii ale sportului în aer liber

WELLBEING//

Ghidul Thrive: totul despre mișcare

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.