MISIUNE//

Sărbătorește luna diversității cu acești 7 Micropași

Dacă vrei să sprijini comunitatea L.G.B.T.Q.+ dar nu știi de unde să începi, acești pași simpli îți pot fi de ajutor.

Iunie este luna Pride, un moment pentru a celebra frumusețea, diversitatea și contribuția comunității L.G.B.T.Q.+. Luna Pride comemorează Revolta din Stonewall, care a avut loc în Manhattan în iunie 1969, ca un protest împotriva tratamentului injust și hărțuirii persoanelor L.G.B.T.Q.+. În deceniile care au urmat, evenimentele Pride au căpătat amploare, incluzând o varietate largă de manifestări în întreaga lume – și, în timp ce multe dintre ele au fost anulate în ultimii doi ani din cauza pandemiei, anul acesta revin paradele pline de culoare și manifestările de tot felul.

Luna aceasta, să sărbătorim, așadar, comunitatea L.G.B.T.Q.+, să recunoaștem meritele persoanelor din această comunitate care au avut un impact major asupra culturii și istoriei noastre și să reflectăm la modul în care îi putem fi aliați. Cu toate progresele înregistrate în ultimii ani, membrii comunității L.G.B.T.Q.+ continuă să se confrunte cu discriminare și hărțuire la locul de muncă, cu agresiuni de tot felul, cu teama de a-și recunoaște identitatea la serviciu sau de a fi nevoiți să facă față diverselor presupuneri cu privire la identitatea lor.

Dacă vrei să sprijini persoanele L.G.B.T.Q.+, dar nu știi sigur de unde ai putea să începi, am creat șapte Micropași care, sperăm, îți vor fi de ajutor. În această lună (dar nu numai), acești pași mici te vor ajuta să-ți identifici punctele vulnerabile, să-ți lărgești perspectiva și să creezi noi oportunități de incluziune.

1. Gândește-te un pic înainte de a folosi un limbaj specific de gen atunci când vorbești despre ceilalți sau într-o adresare directă.

Atunci când vorbim, facem adesea presupuneri bazate pe gen care-i pun pe interlocutorii noștri în poziția inconfortabilă de a ne corecta. Folosirea unui limbaj incluziv precum „partener” – mai degrabă decât „soț”, „soție”, „iubit” sau „prietenă” – este o modalitate respectuoasă de a fi mai incluziv.

2. Adaugă pronume în semnătura de la email și la profilul de pe conturile de social media.

Dacă aceste pronume sunt împărtășite vizibil și voluntar, ajuți la crearea unei culturi în care ceilalți se simt confortabil să fie ei înșiși. 

3. Acordă-ți măcar cinci minute pentru a te familiariza cu concepte importante, precum orientare sexuală, identitatea de gen și exprimarea de gen.

Investește câteva minute pentru a te familiariza cu aceste concepte, pentru a fi astfel pregătit(ă) să interacționezi cu persoanele din comunitatea L.G.B.T.Q.+ într-un mod mai informat, dar și pentru a te conecta cu sinele tău autentic.

4. Documentează-te în legătură cu modul în care o anumită abordare ar putea avea un impact asupra comunității L.G.B.T.Q.+, înainte de a demara orice proiect nou, care poate influența un număr mare de oameni.

Nu trebuie să ai toate răspunsurile, dar acționând în numele comunității L.G.B.T.Q.+ este, în egală măsură, o responsabilitate și o bună modalitate de a-i fi un aliat. Acordă-ți câteva momente înainte de a trece la acțiune, pentru a te documenta în legătură cu modul în care ar putea fi afectate de demersul tău persoanele din comunitatea L.G.B.T.Q.+.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Dacă greșești genul unei persoane, recunoaște și cere-ți scuze.

E posibil să și greșești. Important este modul în care reacționezi în acel moment. Cerându-ți scuze, îi transmiți respectivei persoane că-ți pasă și că vei încerca să faci mai bine data viitoare.

6. Adaugă o carte scrisă de un autor L.G.B.T.Q.+ pe lista de lecturi.  

Fie că este o operă de ficțiune sau o carte de non-ficțiune, aceasta îți poate lărgi orizontul către noi experiențe și culturi și te poate ajuta să fii mai empatic.

7. Acordă-ți 5 minute pentru a reflecta asupra comunităților din care faci parte și asupra modului în care te simți susținut de către acestea.

Când suntem prinși în vâltoarea vieții de zi cu zi, e posibil să nu ne mai gândim la cine și ce ne face să simțim că ne putem baza pe o rețea de sprijin. Câteva minute pentru a reflecta la asta te poate ajuta să înțelegi mai clar ce prețuiești – și cum îi poți face și pe alții să se simtă sprijiniți.

Dacă vrei să afli mai multe despre luna Pride și comunitatea L.G.B.T.Q.+, dacă vrei să devii un aliat al comunității sau cauți sprijin, poți afla mai multe informații accesând aceste site-uri:

Asociatia ACCEPT – Aparam drepturile LGBTI!

MozaiQ

Citește și:

Emil Rengle, coregraf: ”Sunt atent să-mi hrănesc mintea cu frumos”

Andreea Bălan: ”Schimbarea vine doar din suferință”

S-ar putea să-ți placă și…

SELF-IMPROVEMENT//

Diversitatea culturală: cum să înțelegem mai bine un coleg sau un client de la celălalt capăt al lumii

EFICIENȚĂ//

Cum să fii un lider empatic într-o lume în care toți lucrează de la distanță?

EFICIENȚĂ//

Mai avem nevoie să ne întoarcem la birou?

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.