WELLBEING//

Remediul pentru a trăi într-o lume nesigură și complexă

Descoperă ce reprezintă acronimul VUCA și cum poți să-ți accesezi potențialul într-o lume în permanentă schimbare.


În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt cele zece întrebări pe care trebuie să ți le pui periodic pentru a-ți scoate la lumină potențialul. 
– Ce legătură există între armata Statelor Unite, tehnicile de leadership și vulnerabilitățile fiecăruia dintre noi.


Trăiam într-o lume VUCA (Volatility – volatilitate, Uncertainty – nesiguranță, Complexity – complexitate, Ambiguity – ambiguitate) și înainte de COVID-19, dar pandemia a făcut schimbarea mai rapidă și mai volatilă, mai greu de prezis și mai incertă, mult mai dificil de analizat și mai complexă, mai dificil de interpretat și mai ambiguă. De mai bine de un an, suntem supuși unei situații la care nu ne așteptam și despre care nu știm exact când și cum se va termina.

Nimeni nu este suficient de expert pentru a ajuta la prezicerea viitorului în această criză fără precedent din vremurile moderne. Ne-au fost și ne sunt, în continuare, testate adaptabilitatea, reziliența, mentalitatea, iar lista poate continua. 

Dacă, acum câtva timp, termenul VUCA era folosit pe o scară restrânsă, din martie 2020, liderii organizațiilor globale, și nu numai, folosesc tot mai des VUCA, pentru a descrie criza actuală și pentru a identifica cele mai eficiente strategii de depășire a acestei perioade foarte provocatoare.

Acronimul VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) a fost folosit, pentru prima dată, spre sfârșitul Războiului Rece, de către Colegiul de Război al Armatei S.U.A., având la bază teoriile de leadership dezvoltate de Warren Bennis și Burt Nanus în cartea lor Leaders: The Strategies for Taking Charge. Armata S.U.A. a început să utilizeze VUCA ca să descrie și să ofere un cadru pentru a naviga mai bine într-o lume din ce în ce mai turbulentă.

M-am întâlnit cu conceptul VUCA în anii în care am coordonat proiecte globale în cadrul unei corporații din topul Fortune 500. Am avut ocazia, pe atunci, să observ cum schimbarea unei platforme informatice activează, la nivel individual și organizațional, vulnerabilități știute sau mai puțin știute. 

Un mediu VUCA poate:

• Să destabilizeze oamenii și să le provoace anxietate. Să le anuleze motivația;

• Să paralizeze procesele decizionale;

• Să pună în pericol proiectele, inovațiile pe termen lung;

• Să copleșească persoanele și organizațiile.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Pentru a face față provocărilor lumii VUCA, într-un mod agil, asertiv, avem nevoie de sprijin, de un remediu. Întâmplător sau nu, formula acestui remediu mi-a apărut în minte în vara anului 2020, în timp ce pregăteam tema pentru un webinar dedicat organizației Professional Women’s Network Romania în cadrul căreia sunt mentor internațional. Atunci inspirația m-a vizitat și mi-a comunicat o ecuație pe care o putem folosi, cu succes, pentru a trăi în mediul VUCA, respectiv:

VUCA2 = Vulnerabilitate + Unicitate + Curaj + Autenticitate

La câteva săptămâni după acel seminar, mi-a încolțit în minte ideea de a scrie o carte care să reunească istorisiri personale cu elemente de coaching adaptate lumii în care trăim, și prin care să lansez acest nou concept de coaching: VUCA2.

După cum bine spune Matthew K. Cross (Leadership Alliance), în deschiderea cărții: “VUCA2 completează conceptul original VUCA, oferind sinergia necesară pentru a naviga în lumea VUCA cu mai multă claritate și încredere. Gabriela integrează calitățile sinergice ale Vulnerabilității, Unicității, Curajului și Autenticității pentru a crea cadrul operațional al VUCA2. Fiecare dintre acestea are atât o putere directă, cât și o putere subtilă, care susține vizualizarea și valorificarea oportunităților la nivel personal.

Prezic că beneficiile de care te vei bucura folosind scrierea Gabrielei vor include și: 

• O perspectivă îmbunătățită asupra punctelor tale forte, a căii și a scopului tău.

• Un mod de acțiune mai fluent și de un impact ridicat.

Rezultate îmbunătățite în acțiunile tale, personale și profesionale.”

Fiecare dintre noi își poate antrena diamantul VUCA2 folosind un set de întrebări pe care l-am prezentat în carte și din care vă las câteva mai jos, cu invitația de a repeta acest demers interogativ la fiecare trei sau șase luni pentru a observa evoluția.

  1. Când a fost ultima dată când ai înfruntat incertitudinea cu curaj?
  2. Cu ce asociezi vulnerabilitatea?
  3. În mediul tău profesional, care sunt principalele mesaje / opinii despre vulnerabilitate?
  4. Pe o scală de la 1 la 10 (1 – disconfort maxim, 10 – confort maxim) care este nivelul actual de confort vizavi de vulnerabilitate?
  5. Când a fost ultima data în care te-ai simțit curajos / curajoasă? 
  6. Pe o scală de la 1 (nivel foarte scăzut) la 10 (nivel foarte ridicat) care este nivelul curajului tău, acum?
  7. Ce ți-a insuflat curaj atunci?
  8. Ce consideri că poți realiza / obține de la acest nivel de curaj personal?
  9. Dacă ai privi un film despre următorii șapte ani din viața ta, care ar fi principalele scene pe care te-ai bucura să le vezi? 
  10. În aceste vremuri VUCA (volatile, incerte, complexe, ambigue) ce ai descoperit despre tine și nu știai până acum?    

La fundația cărții VUCA2– Accesează Puterea Din Tine, pe care am scris-o cu mult drag de oameni, stau și trăirile generate de acest gând: ”Sunt unul dintre cele 7,8 miliarde de oameni de pe Terra, care și-a asumat un exercițiu de comunicare despre acele puteri personale care ne ajută să trăim conectați cu noi înșine și să creăm legături sănătoase cu tot ceea ce ne înconjoară”.

Cartea poate fi achiziționată în limba română prin precomandă pe https://innerpreneur.ro/product/tap-the-power-within-you/ sau în limba engleză: https://www.amazon.com/VUCA2-Tap-Power-Within-You-ebook/dp/B08XVWNS1C/ref=sr_1_1?crid=ALRZDU3R2F6M&dchild=1&keywords=gabriela+elena+blaga&qid=1615644426&sprefix=gabriela+elen,aps,244&sr=8-1

Citește și:

Vulnerabilitatea și rolul ei în succesul profesional

Stresul, inamicul tău la birou? Urmează sfaturile expertului!

S-ar putea să-ți placă și…

OAMENI THRIVE//

Adela Smeu, CEO Brico Dépôt România: ”Echipele puternice au lideri etici care conduc prin exemplu”

SELF-IMPROVEMENT//

Cum să construim relații semnificative la locul de muncă

WELLBEING//

6 Micropași care te vor ajuta să scapi de stres în câteva secunde

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.