OAMENI THRIVE//

Gabriela Maalouf, psiholog și psihoterapeut: ”Din omul bun la toate m-am transformat în copilul iubit de un părinte blând”

Când ai ocazia să-i întrebi pe unii dintre cei mai interesanți oameni despre viața lor, uneori obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.


În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este secretul Gabrielei pentru o viață mai bună.
– Cum era Gabriela la 20 de ani.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Gabriela Maalouf: Pofta de viață! Să văd chipurile celor dragi! 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

GM: Nu alerg după echilibru pe ceas. Nu mă frustrez că nu e totul în mod egal în fiecare zi. Pur și simplu rezolv urgențele și nu uit să-mi iau revanșa, astfel încât să dau tuturor ce au nevoie, inclusiv mie. Îmi folosesc întotdeauna o busolă interioară. Simt când oamenii au nevoie mare de mine și mă ghidez după asta. Slavă Domnului că n-au nevoie de mine toți odată!

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

GM: Recunoștința. Când simt că mă îndepărtez de mine, de cei dragi, că mă încearcă emoții neplăcute față de alții, mă așez undeva în liniște și petrec câteva minute, fiind recunoscătoare pentru ce am.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

GM: Mărturisesc că am fost mereu doritoare, ca să nu zic obsedată, de control. Iar asta venea la pachet cu mult stres și mă simțeam copleșită, pentru că e greu să faci tu totul, doar pentru că ești convins că o faci cel mai bine. Prin urmare, am decis, într-o bună zi, să-mi schimb super puterea. Din omul bun la toate, la copilul iubit de un părinte blând. Te poți gândi la Dumnezeu sau la energia bună a Universului (în funcție de credințele fiecăruia). Așa că, atunci când nu mai pot, fac acest exercițiu: închid ochii, îmi închipui că sunt un copil alături de părintele lui, care are grijă de el, iar eu nu mai trebuie să fac nimic, că are altcineva grijă de mine. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

GM: Meditația, sesiunile de râs, bancurile și jocurile în familie. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

GM: Chiar dacă eu sunt prea răzvrătită și nu vreau să știu când e prea mult, îmi atrage corpul atenția. Și, dacă nu ascult nici corpul, mă trag apropiații de urechi. Și atunci chiar că mă opresc!

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

GM: La mine cred că invers e mai bine. La 20 de ani eram în plină forță! Am luat mereu decizii bune și n-aș schimba nimic! Și Gabriela de 20 de ani i-ar spune Gabrielei de aproape 40 de ani: „Nu uita cine ești!”, pentru momentele în care mai am mici scăpări și nu sunt încrezătoare în forțele proprii. Gabriela mică se folosea mereu de această resursă când dădea de greu!

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

GM: Am făcut o schimbare mare. Eram o persoană foarte reactivă și asta mă oprea să ascult oamenii, ceea ce nu e chiar ce trebuie în comunicare. Am învățat să fiu proactivă și acum comunicarea merge foarte bine.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

GM: Îmi dau timp de odihnă și chiar fac exerciții specifice de concentrare, cot la cot cu copiii. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

GM: Nu știu dacă mi-a schimbat viața, dar a fost pe gustul și pe stilul meu: Pe aripile vântului. M-am identificat foarte bine cu personajul principal, cu Scarlett O’Hara și cu motto-ul ei: ”Și mâine este o zi!”. Chiar dacă mă culc cu o problemă nerezolvată, nu mă agit și dorm foarte bine. A doua zi, orice e posibil. Am citit această carte când eram în clasa a șasea si nicio carte n-a reușit să o detroneze în topul meu.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

GM: Slavă Domnului, n-am avut momente critice până acum! Am ales, la un moment dat, între a spune ”da” pentru un job și a spune ”da” băiatului care mă cerea în căsătorie (nu se puteau amândouă). Am spus ”da” soțului meu și azi știu sigur că a fost decizia corectă. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

GM: De curând! Am realizat că sunt cu capul în nori și că pot greși în momente importante. Mi-am dat timp să fiu supărată pe mine, apoi să mă iert și să mă mai adun și pe pământ. Sunt în plin proces, deci nu pot spune încă rezultatul, dar și mâine este o zi.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

GM: Îi sărut și îi îmbrățișez pe cei dragi!

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

GM: ”Pentru lume poate ești o simplă persoană, dar pentru o persoană anume ești lumea toată. Pentru copilul tău”. 

Gabriela Maalouf este psiholog și psihoterapeut, primul practician NLP din România, mamă a doi copii minunați, creatoare a unor jocuri terapeutice, pe care ți le recomandăm în această perioadă, și pe care Gabriela le filmează alături de copiii ei. O puteți găsi pe http://gabrielamaalouf.ro/.

Citește și: 

Ce să facem pentru sănătatea emoțională a copiilor noștri în perioada de izolare?

Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut: ”Unul dintre principiile mele de viață este să practic ceea ce predic”

S-ar putea să-ți placă și…

OAMENI THRIVE//

Andreea Marinescu: ”Încerc să fiu o variantă mai bună a mea în fiecare zi”

OAMENI THRIVE//

Cosmin Stan: ”Nu las fricile să-mi spulbere liniștea”

OAMENI THRIVE//

Rucsandra Hurezeanu: „Munca mea e o plăcere și o bucurie în fiecare zi”

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.