WELLBEING//

De ce poftești la cartofi prăjiți când ești obosit?

Știința din spatele poftelor vinovate.


În următoarele 2 minute vei afla:

– Care ne este simțul cel mai ascuțit atunci când suntem obosiți.
– Explicația științifică din spatele poftelor nocturne.


Iată un scenariu în care ne putem regăsi cu toții: după o noapte de somn agitat, pleci de la birou în miezul zilei ca să mănânci de prânz. Ai toate intențiile să-ți comanzi o salată, dar aroma de burgeri și de cartofi prăjiți plutește în aer, așa că, în locul unei alegeri sănătoase, cedezi ispitei. Această derulare de evenimente ar putea avea legătură cu faptul că lipsa somnului ne intensifică simțul mirosului, dar doar atunci când e vorba de arome culinare, după cum rezultă dintr-un studiu din 2013 al Universității Berkeley.

O nouă cercetare, prezentată la întrunirea anuală a Societății pentru Neuroștiințe Cognitive, sugerează că, atunci când suntem privați de somn, creierul reacționează mai puternic la mirosuri asociate cu mâncarea. Oamenii de știință au făcut un experiment în care adulți nedormiți au inhalat atât arome de mâncare, cât și unele non-alimentare (de pildă, chips-uri vs. brazi), în timp ce creierele le erau scanate cu ajutorul RMN-ului.

Experimentul a fost repetat după câteva săptămâni, când participanții la studiu beneficiaseră de un semn odihnitor în noaptea anterioară. Cercetătorii au descoperit că subiecții obosiți „au o activitate sporită a creierului în cele două zone asociate simțului olfactiv ca reacție la arome alimentare, față de zilele în care sunt odihniți”, ceea ce nu a fost cazul cu mirosurile non-alimentare, conform Science News. Concluzia: un simț mai ascuțit al mirosului ți-ar putea îngreuna decizia de a te feri de tentații culinare vinovate.

Noua descoperire se adaugă studiilor deja existente care sugerează că există explicații științifice în spatele poftelor nocturne, după cum precizează sursa menționată. Un studiu din 2013 a constatat că oamenii nedormiți sunt mai puțin rezistenți la tentația alimentelor hiper-calorice față de cei odihniți, iar un alt studiu recent a dezvăluit că în creierele subiecților obosiți se află o substanță chimică similară cu una conținută de cannabis, celebră pentru creșterea apetitului.

Iată un nou motiv să-ți propui să dormi între șapte și nouă ore pe noapte: silueta – și creierul tău – o să-ți mulțumească.

Citește și:

Legătura dintre hrană și fericire

Strategii creative care te ajută să încadrezi sportul în viața ta fără să ajungi la sală

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

EFICIENȚĂ//

3 strategii de productivitate dacă nu-ți plac regulile

OAMENI THRIVE//

Amalia Enache, prezentatoare de știri: ”Am grijă mereu să simt că-mi aparțin eu mie în continuare”

Înscrie-te pentru a primi newsletter-ul

Thrive Global
Curajul este ca un mușchi. Și știu din proprie experiență că pe măsură ce îl exersezi devine din ce în ce mai ușor să nu te lași copleșit de temeri.

- Arianna Huffington

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.