EFICIENȚĂ//

Cum să înveți o limbă străină ușor și repede

Trei trucuri care te fac să te simți în largul tău oricând trebuie să vorbești în limba engleză.


În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este util să accesezi site-uri de știri în limbi străine atunci când vrei să te informezi.
– Care este importanța receptării informației atât la nivel vizual, cât și auditiv.


Ceea ce ne lipsește frecvent este timpul. Timp pentru noi, timp să facem lucruri care ne bucură sau ne relaxează. Timp pentru exersarea unei limbi străine. De cele mai multe ori, cursanții mei, indiferent de nivel, spun încă de la începutul atelierului de limbă engleză că n-au timp să facă teme. În afara întâlnirilor noastre, n-au alte contexte în care să folosească limba studiată, n-au cum sau când să păstreze contactul cu engleza, pentru un progres rapid. 

Așa că m-am gândit să-ți dezvălui 3 trucuri prin care să-ți descoperi rezerve semnificative de timp, de-a lungul unei zile, pe care le poți dedica limbii străine pe care ai ales să o studiezi.

1. Un segment de timp care poate fi folosit pentru exersarea limbii engleze este intervalul dedicat cititului de relaxare și de informare zilnică: știri politice, culturale sau mondene, informații din lumea sportului sau a modei, articole despre călătorii sau rețete culinare etc. Dacă accesezi site-uri scrise în limba engleză, vei avea un dublu beneficiu: vei afla informațiile căutate și îți vei îmbogăți vocabularul cu expresii și cuvinte din domenii foarte diverse.

2. Timpul în care te relaxezi urmărind un film va conta și ca exercițiu de limbă, dacă vei alege să afișezi subtitrarea în engleză. În felul acesta, fără efort suplimentar și fără presiunea unei sarcini obligatorii, vei asimila cunoștințe de limba engleză. Structuri, cuvinte, expresii vor fi înțelese în context și reținute cu ușurință, pentru că sunt percepute atât auditiv, cât și vizual. Mai exact, vei descoperi componenta lingvistică, ca parte integrantă a contextului mai larg de comunicare. Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Zilnic filtrăm realitatea înconjurătoare și situațiile cu care ne confruntăm într-un neîntrerupt dialog interior, care ia forme infinit de variate, de la constatări simple, imediate, până la planuri complexe de viitor, amintiri, strategii, interpretări etc. 

Un exercițiu util, pe care-l poți face, oricând și oriunde, este să schimbi limba acestei comunicări interioare din română în engleză. De exemplu, dacă dimineața, la ieșirea din casă descoperi că asfaltul e ud, vei gândi automat: A plouat! Ce-ar fi să faci această constatare în engleză? It’s been raining! Și continuă să gândești în engleză și să folosești structuri din ce în ce mai complexe. Dacă sunt cuvinte a căror traducere în engleză îți scapă, fie te gândești la parafrazări, fie folosești un dicționar (online sau aplicație), pe care-l poți accesa foarte repede, oriunde te-ai afla. Descoperite în acest fel, cuvintele noi vor fi stocate în memorie pe termen lung.

Acestea sunt doar trei dintre trucurile simple care vă garantează timp zilnic pentru exersarea limbii engleze. Cu ajutorul lor faceți exerciții de listening, reading, speaking fără să simțiți că faceți „teme” și fără să integrați în agenda zilnică o activitate separată. Propunerea acestor trucuri este să vă schimbați perspectiva asupra învățării și exersării unei limbi străine. 

Engleza nu va mai fi un scop în sine – „învăț pentru că trebuie”, perceput ca activitate impusă, ci devine un mijloc, o modalitate de accesare a unor informații, un vehicul: „citesc/ascult ce mă interesează și învăț engleză în același timp”. Abordarea învățării unei limbi străine cu relaxarea cu care facem o activitate care ne place îți garantează menținerea interesului și a motivației pe termen lung. Cu alte cuvinte, limba engleză îți va deveni un prieten credincios pe viață. 

Anca Remeta te așteaptă la Clubul online de conversaţie în limba engleză, organizat de Fundația Calea Victoriei.

Citește și:

Cum păstrezi echilibrul între carieră și viața personală

4 schimbări de perspectivă care te vor ajuta să transformi eșecul în succes

S-ar putea să-ți placă și…

SELF-IMPROVEMENT//

Despre bani în pandemie: 7 idei să treci cu bine peste această perioadă

SELF-IMPROVEMENT//

Acum e momentul cel mai potrivit pentru a te reinventa

EFICIENȚĂ//

Cum să-ți iei cu adevărat o pauză atunci când muncești de acasă

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.