WELLBEING//

Coronavirus: Cum să mănânci pentru a-ți întări sistemul imunitar

E normal să recurgi la hrană pentru a-ți tempera stresul, dar alimentele sănătoase îți fortifică sistemul imunitar și te fac să te simți bine, pe termen lung.


În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poți să-ți ajuți sistemul imunitar, începând de azi.
– Care sunt micropașii spre o alimentație mai sănătoasă.


În timp ce coronavirus continuă să se răspândească în lume, ne este aproape imposibil să ne păstrăm obiceiurile sănătoase. Mulți dintre noi lucrăm de acasă în loc să mergem la birou, trebuie să găsim modalități de a ne menține în formă fără să ajungem la sală și încercăm să avem o dietă echilibrată, în pofida faptului că drumurile la cumpărături ne sunt limitate. Dar chiar și motivația de a opta pentru o alimentație echilibrată este afectată de stres.

“Este normal să recurgi la comfort food când ai experiența unor emoții extreme”, declară Kelly Bay, nutriționist. Anxietatea intensă pe care o resimțim cu toții în mijlocul acestei pandemii ne determină să luăm decizii alimentare care nu pun neapărat pe primul plan sănătatea. “Mâncărurile bogate în zahăr, grăsime și sare – alimentele hiper palatabile – pot activa centrul recompensei din creier și ne pot face să ne simțim mai bine, pentru moment”, explică nutriționistul. În plus, stresul are un efect negativ în sfera deciziilor pe care le luăm, iar acest fapt explică motivul pentru care ne e atât de greu să luăm decizii bune în privința hranei, și de ce ne este atât de ușor să cedăm poftelor vinovate.

Dar consumarea unor alimente nesănătoase, pe termen lung, ne poate pune în pericol sănătatea. Zahărul stimulează inflamația, iar aceasta favorizează riscul unor infecții virale. Alte bunătăți care intră în această categorie sunt prăjelile, care au fost asociate cu dezvoltarea unor afecțiuni, precum obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul: toate aceste boli ne fac mai vulnerabili în fața virușilor.

Dacă te bucuri de alimentele nesănătoase cu moderație, nu numai că îți vei întări imunitatea, ci te vei simți mai puternic și la nivel psihic. În timp ce majoritatea evenimentelor din lume nu sunt în controlul nostru, combustibilul pe care îl alegem pentru a ne alimenta este un aspect pe care îl putem controla. Și putem face asta într-un mod care să ne fie benefic atât la nivel mental, cât și pentru sănătatea corpului nostru. 

În plus față de reducerea consumului de zahăr, nutriționistul ne recomandă să bem multă apă pentru a fi hidratați și să consumăm alimente bogate în antioxidanți, precum afine, mure, broccoli, conopidă și ciocolată neagră.

Pentru a-ți îngriji sănătatea holistic, încearcă acești micropași:

Înlocuiește o băutură carbogazoasă pe zi cu un pahar de apă

Astfel, vei fi hidratat și îți vei reduce consumul de zahăr. Dacă vrei, poți să adaugi în paharul de apă o felie de lămâie sau de ghimbir pentru a adăuga un plus de aromă.

Alege o gustare sănătoasă în detrimentul dulciurilor 

Dacă te surprinzi mergând spre bucătărie pentru o nouă porție de dulciuri, optează pentru o gustare delicioasă care îți va oferi și plăcere, dar fără zahăr. Alege o porție de mure în loc de biscuiți, un smoothie în loc de înghețată. 

Citește etichetele alimentelor

Multe alimente, precum cerealele, sucurile, gemurile sau chiar pâinea, sunt foarte bogate în zahăr, deși sunt considerate “sănătoase”. Însă dacă citești etichetele, te vei lămuri rapid în legătură cu conținutul produsului, iar pe viitor, poate vei alege o altă marcă sau vei opta pentru ceva cu adevărat sănătos.

Elimină astăzi din dieta ta un produs care conține zahăr

70% din sistemul nostru imunitar este localizat în intestine, deci ceea ce mănânci îți afectează în mod direct abilitatea de a lupta contra bolilor. Zahărul slăbește sistemul imunitar pentru că nu poate hrăni bacteriile bune din sistemul nostru digestiv, iar astfel, ajungem să ne îmbolnăvim ușor. Deci, chiar dacă renunți la un singur aliment nesănătos astăzi, corpul tău va simți diferența.

Citește și:

Coronavirus: legătura dintre zahăr și imunitate

Am cumpărat prea mult? Cum gestionăm proviziile

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

Sistemul imunitar: cum să te înarmezi cu sănătate pentru anotimpul rece

Products and ingredients containing omega 3 acids and dietary fiber, healthy nutrition and acid diet concept
WELLBEING//

Ghidul Thrive: totul despre nutriție

WELLBEING//

Sistemul imunitar: cum ne putem sprijini armata noastră internă

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.