EFICIENȚĂ//

Cele șase stiluri de leadership

În care te încadrezi?


În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce dezvăluie despre tine tendința de a lua în considerare feedback-ul colegilor.
– Ce este liderul Laissez-Faire.


Majoritatea oamenilor au abilități de lider sau anumite calități care sunt esențiale unui bun lider, însă prea puțini sunt cei care chiar se gândesc la care le este stilul personal de leadership. Cunoscându-ți stilul de a conduce, poți relaționa într-un mod mult mai productiv cu subalternii tăi de la locul de muncă. Iar familiarizându-te cu celelalte stiluri de leadership, îl vei putea alege pe cel mai potrivit angajat pentru a gestiona fiecare situație. Uneori, pentru a atinge un obiectiv, s-ar putea să fii nevoit să apelezi la mai multe stiluri diferite de leadership. Pe de altă parte, identificând diferitele stiluri de conducere, îți poți construi o mai bună relație cu șeful tău

Dacă vei căuta pe Google informații despre stilurile de leadership, vei descoperi o gamă largă de astfel de tipuri, ceea ce va face să îți fie greu să începi de undeva. Primul pas ar fi să ne oprim asupra stilurilor care apar cel mai adesea în teoriile despre leadership. Le vom considera pe acestea ca fiind stiluri primare și ne vom concentra asupra trăsăturilor care le definesc pe fiecare dintre ele. 

1. Liderul democratic

Principala caracteristică a acestui stil de conducere este aceea că toți membrii grupului primesc șansa de a participa la procesul de luare a deciziilor. Acești lideri îi încurajează, adeseori, pe cei din cadrul grupului să își aducă în discuție ideile în mod deschis. Celor din cadrul echipei le sunt solicitate opiniile, iar feedback-ul lor este luat în considerare în luarea deciziilor în conformitate cu stilul democratic de leadership. 

2. Liderul autocratic

Acest stil este tocmai opusul stilului democratic de leadership. Astfel de conducători iau decizii fără a ține cont de opiniile membrilor echipei. Cei ce conduc în stil autocratic sunt persoane care se concentrează asupra rezultatelor și a eficienței. În ceea ce îi privește pe subalterni, se așteaptă de la aceștia să facă ceea ce li s-a cerut. 

3. Liderul transformațional

Cei care conduc în acest stil au o viziune puternică și își propun să îi inspire pe ceilalți. Un astfel de lider își va motiva angajații și îi va stimula să devină din ce în ce mai buni în ceea ce fac. Liderii transformaționali își setează ștacheta foarte sus și lucrează pentru atingerea obiectivelor organizaționale. Acest stil se concentrează asupra comunicării cât mai clare și a setării de obiective. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Liderul tranzacțional

Liderii tranzacționali sunt aceia care apelează la recompense și stimulente pentru atingerea obiectivelor majore. Acest stil presupune stabilirea unor roluri clar definite și a unor responsabilități în cadrul structurilor care motivează membrii echipei să își atingă obiectivele organizaționale pe termen scurt. Liderul tranzacțional se concentrează asupra obținerii performanțelor. Este posibil să fie dispus la mentorat și să ofere oportunități de învățare pentru a-i ajuta pe cei din grup să lucreze în sensul intereselor organizației. 

5. Liderul Laissez-Faire

Acesta este un lider a cărui abordare este aceea de a nu se băga. Excelează în ceea ce privește delegarea responsabilităților și are încredere că membrii echipei vor ști ce au de făcut. Nu se ocupă de micromanagementul sau de supervizarea subalternilor. În schimb, se așteaptă ca angajații să apeleze la el atunci când au nevoie de asistență sau de clarificări. Pentru că nu se preocupă de supravegherea în mod direct a membrilor echipei, se poate concentra mult mai intens asupra procesului general de conducere a companiei. 

6. Antrenorul

Acest stil de conducere se focusează asupra identificării punctelor forte și a slăbiciunilor individuale și caută modalități de a-i stimula pe componenții echipei să lucreze împreună. Se pune accentul pe creșterea personală, iar angajații primesc feedback pentru a reuși să progreseze. Acest tip de lideri pot construi echipe puternice, care să comunice excelent în cadrul grupului și să funcționeze foarte bine împreună, recunoscând rolul pe care îl joacă fiecare individ în cadrul echipei. 

Acestea sunt, pe scurt, câteva informații cu privire la principalele stiluri de conducere practicate. Fiecare dintre ele vine cu argumente pro și cu argumente contra. Ținând cont de calitățile și abilitățile tale, vei putea să identifici categoria în care se înscrie leadership-ul tău. Definirea stilului personal și descoperirea propriilor puncte forte, dar și a slăbiciunilor, te va ajuta să devii, în cele din urmă, un lider mai bun. 

Citește și:

Lider sau manager: unde te plasezi pe scara valorilor de conducător

Liderii toxici: minciunile toxice pe care și le spun lor și nouă

S-ar putea să-ți placă și…

EFICIENȚĂ//

5 strategii care te vor ajuta să-ți menții concentrarea la cele mai importante sarcini de la birou sau în business

EFICIENȚĂ//

Ghidul Thrive: Cum să-ți menții concentrarea într-o lume plină de stimuli

EFICIENȚĂ//

Arianna Huffington: Nu există succes dacă nu te bucuri de o stare de bine

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.