SELF-IMPROVEMENT//

Ce sfat sau recomandare despre viață i-ar spune Eul tău din trecut Eului tău din prezent?

Descoperă posibile răspunsuri de la copilul, adolescentul și tânărul care ai fost cândva.


În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e bine să plângi când e de plâns și să nu camuflezi lacrimile în zâmbete. 
– Cine este Balaurul Furios care sălășluiește în fiecare dintre noi. 


Azi te invit să-ți răspunzi la următoarele întrebări: 

  1. Ce simți când te gândești la tine cel/cea care erai când erai mic/ă?
  2. Acum, când te gândești la trecut, îți place de tine mic/ă? 
  3. Dacă ar fi să te “întâlnești” cu tine mic/ă, adolescent/ă sau cu tine de la început de tinerețe, ți-ar fi teamă sau din contra, te-ai simți entuziasmat/ă și curios/curioasă legat de ce o să-ți aducă o astfel de întâlnire?

Hai să ne imaginăm un dialog cu tine, cel/cea mic/a, din prima parte a copilăriei. Așază-te comod, respire, poți să închizi ochii și spune-mi cum arată Eul tău mic. E un copil mic, sau puțin mai dezvoltat, are ochii mari și curioși, energie și neastâmpăr? Sau, dimpotrivă, este cuminte, așezat, stă “acolo unde îl pui”? Sau este o combinație între cele două versiuni de a fi? Cam pe la ce vârstă îl /o vezi?

Acum te invit să-l auzi vorbind, să-i auzi vocea și timbrul vocal (concentrează-te puțin, astfel încât să fie vocea unui copil – a ta când erai copil). Apoi te rog să-i spui cum te cheamă în prezent. Oare te prezinți cu același nume mic din copilărie, sau oi fi schimbat ceva? Oare ai același nume de familie, sau te-ai căsătorit și numele de familie ți s-a schimbat?

Acum te rog să îl/o intrebi ce te-ar sfătui, ce ți-ar recomanda despre viață.

Si iată posibilele răspunsuri ale Eului tău mic:

  • Joaca este ceva ce nu o să se termine niciodată, sau ar fi bine să continui să te joci toată viața”. Toți avem nevoie de joacă. Poate o să-ți cumperi jocuri scumpe sau deosebite, sau o să te duci în parcuri de distracție pentru adulți. Asta e ceva foarte foarte bun pentru tine! Joacă-te din inimă și fii deschis și curios la orice formă de joacă!
  • O să ai toată viața nevoie de atingeri, îmbrățișări, pupăceli, gâdilat, alintat și altele de genul de la cei din jurul tău. Atingerea și îmbrățișarea sunt cele mai universale limbaje de iubire. Cu siguranță o să-ți lipsească foarte mult dacă/când (și aici ne putem aminti de 2019) vor veni perioade din viața ta când îmbrățișările și contactul fizic vor fie mai limitate. Ai nevoie și să primești și să oferi (dacă cumva oamenii nu sunt așa prietenoși, poți îmbrățișa și o pisică sau un câine).
  • Este perfect normal ca adult și să râzi și să plângi. Toți oamenii plâng, și bărbații, și copiii, absolut toți! Ar fi bine să razi și să plângi când e de râs sau de plâns și să nu le amesteci prea mult între ele. Atunci când ascunzi (prea mult) plânsul și supărarea în râs se transformă în ceva dificil, obositor și periculos pe termen lung. Mai bine să plângi cand este de plâns decât să râzi!

Oau, patru sfaturi despre viață primite de la Eul tău copil. Rezumatul lor ar fi cam așa: Joacă-te! Îmbrățișează! Râzi sau plângi, atunci când simți! Este în regulă să fii furios și să vezi dacă sub furie se ascunde și altceva!

Hai să continuam! Te rog să-ți imaginezi acum Eul tău adolescent. Fii atent/ă la cum arată, cum privește, ce poziție are corpul lui, ce haine poartă și daca se uită în ochii tăi (sau daca tu poți să te uiți în ochii ei/tai). Oare ce te-ar sfătui Eul tău adolescent?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Posibilele răspunsuri sunt:

Încă trei sfaturi despre viață cu perspectiva și nevoile unui adolescent. Rezumatul acestor sfaturi ar fi următorul: ”muncește” constant LA și ÎN relațiile de prietenie, să știi că suferința din dragoste o să doară la orice vârstă și lucrează cu tine astfel încât să te împaci cu Eul tău fizic.

Ne pregătim de ultima “întâlnire”, cea cu Eul tău tânăr. Cum îl/ o vezi? În ce ipostază de viață ți se arată? Oare este la facultate, la petreceri, la muncă, singur/ă sau alături de ceilalți? Oare ce recomandări ți-ar da despre viață?

  • Fii bun cu tine, așa cum ești și cu ceilalți. Uneori, poți fi mai bun cu alții, decât cu tine, nu-i așa? Repetă, te rog, după mine: ”Sunt bun ȘI cu mine ȘI cu ceilalți! Și dacă îmi este dificil, o să tot încerc și o să caut să învăț să relaționez altfel cu mine”.
  • Spune ce vrei și ce nu vrei și încercă să nu le amesteci. Ai voie să spui NU. Ai nevoie să spui DA. Tot timpul!
  • Este posibil să-ți fie greu să ai o claritate între lumea internă și cea externă. De exemplu, la întrebarea “Cine este de vină sau cine greșește în X situație?” fie să răspunzi cu: “Eu”, aproape tot timpul, și să te identifici cu cel care greșește sau e rău, fie să proiectezi și să atribui celorlalți reacțiile tale: “Din cauza ta sunt furios/ furioasă, e vina ta!”. Este bine să vorbești cu cineva despre ce simți și ce gândești și despre scenariile tale, să scrii despre ele sau să ceri ajutor de specialitate.
  • Caută și descoperă cine ești tu și Fii tu! Te rog să te îngrijești de tine, să te gândești la tine, să stai de vorbă cu tine și să faci orice ai nevoie să faci ca să te cunosti pe tine. Este o strânsă legătură între cunoașterea de sine și încrederea în sine. Poți să ai încredere în tine doar dacă te cunoști pe tine însuți/însăți și asta este o misiune cât pentru o viață întreagă!

Ultimele patru sfaturi despre viată primite de la Eul tău tânăr. Rezumatul lor: Fii bun cu tine, ai voie să spui și DA și NU, caută să obții o mai bună claritate între interior și exterior, descoperă cine ești tu și fii tu însuți/însăți.

Acum, la final, poți să te gândești și să-ți descoperi și tu propriile sfaturi sau povețe. Cu siguranță, tu copil sau adolescent sau tânăr adult, ești pe aproape și gata oricând să-ți răspunzi cu mintea, sufletul și gândirea specifică fiecărei etape de vârstă. Până la urmă, așa cum spunea Dr. Gabor Mate, ”Cunoașterea de sine vine din implicarea cu o curiozitate plină de compasiune față de ceea ce se întâmplă în interior” (Knowing oneself comes from attending with compassionate curiosity to what is happening within.)

Citește și:

Adicția și rănile emoționale

Vocile interioare: de ce să nu crezi tot ce gândești!

S-ar putea să-ți placă și…

SELF-IMPROVEMENT//

Ghidul Thrive: tot ce trebuie să știi despre creativitate

SELF-IMPROVEMENT//

Ghidul Thrive: cum să construiești obiceiuri sănătoase și durabile

SELF-IMPROVEMENT//

10 semne validate de știință că ești mai inteligent decât crezi

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.