WELLBEING//

Ce este dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană este considerată, de câțiva ani buni, cea mai sănătoasă dietă din lume. Află-i regulile și principiile de bază pentru un stil de viață cât mai echilibrat.


În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să înveți să dai la o parte poftele și să începi să asculți nevoile reale ale corpului.
– Care sunt alimentele din dieta mediteraneană pe care, probabil, le mănânci deja. 


Încep prin a atrage atenția asupra unui detaliu esențial. Dieta, în accepțiunea largă, înseamnă stil de a mânca pe termen lung și nu dietă de slăbit, așa cum ți-ai putea imagina. Dieta mediteraneană, așadar, este o opțiune pe care poți să o îmbrățișezi și care-ți poate da o direcție de stil de viață.

Dieta mediteraneană este considerată sănătoasă din următoarele motive:

  • Exclude alimentele procesate, mezelurile și tot soiul de produse gata ambalate pentru consum;
  • Predomină alimentele de origine vegetală, legumele și fructele;
  • Carnea de pasăre și cea de pește sunt folosite în detrimentul cărnii mai grase, de vită sau de porc;
  • Cerealele integrale, leguminoasele vin și ele să acompanieze într-un mod gustos alimentele de mai sus;
  • Alcoolul este prezent în cantități moderate, fără excese. Există o preferință pentru vinul roșu, în detrimentul altor băuturi cu conținut ridicat de alcool;
  • Peștele și fructele de mare sunt prezente pe masă de minimum 2-3 ori pe săptămână;
  • Folosește uleiul de măsline;
  • Dulciurile sunt înlocuite de fructe proaspete;
  • Consumul de sare este diminuat.

Pe lângă toate cele de mai sus, dieta mediteraneană vine la pachet cu o atitudine mai relaxată asupra vieții și a problemelor ei, iar tabieturile și tihna de după masă induc un nivel de stres mult mai redus decât în cazul altor popoare.

Cui i se potrivește dieta mediteraneană

Având în vedere că favorizează un stil de a mânca deloc restrictiv, nu există contraindicații în a o urma. Dimpotrivă, toate recomandările ultimilor ani duc către acest stil de a ne hrăni.

Personal, consider că oamenii care s-ar bucura cel mai mult de acest stil de a mânca sunt cei care acceptă o mai mare varietate în farfuria lor, care nu sunt excesiv de carnivori și care, pe lângă o mâncare gătită, își pregătesc și acceptă cu drag și o salată, din când în când. De asemenea, va funcționa și în cazul celor care apreciază modul simplu de a mânca, folosind ingrediente de calitate. Puțin și bun, cum s-ar spune. Însă țineți cont că această setare nu este o stare cu care noi să ne fi născut. Dimpotrivă, natura noastră lacomă și cotropitoare, inclusiv în farfurie, este total opusul teoriei de mai sus. Însă, cu timpul, cred că reușim să găsim bucurie și în această lentoare plăcută în care ne putem trăi viața.

Este o dietă realistă în raport cu zona geografică în care trăim

Sigur că, dacă ne-am fi născut în Grecia, ne-ar fi fost mai ușor, pentru că unele ingrediente ar fi avut un cu totul alt gust. Dar, cu siguranță, dieta mediteraneană poate fi aplicată cu succes și aici, la noi, în România. Găsim din belșug carne de pasăre și pește, năut, linte, orez integral, mazăre, fasole, avocado, măsline, ulei de măsline, brânzeturi proaspete, legume proaspete pentru salate, fructe proaspete, ierburi aromatice, fistic, migdale, caju, nuci, cartofi dulci, paste integrale, cafea, vin roșu sau ceai.

Evident, nu e cazul să le mâncăm pe toate în aceeași zi. Un sistem zilnic cu 2-3 mese principale și 1-2 gustări, cu o mărime rezonabilă a porției la fiecare masă, cred că ne poate ajuta nu numai să ne menținem sănătoși, dar și să dăm jos kilograme bune.

Dieta mediteraneană nu te transformă în sclavul gătitului

Din păcate, avem viața plină cu lucruri de făcut în permanență. Cu alte cuvinte, suntem foarte ocupați și preocupați, însă nu destul de activi din punct de vedere fizic. Asta e realitatea zilelor noastre. Partea bună este că, în dieta mediteraneană, nu e musai să gătim zilnic. O porție de mâncare gătită pentru prânz, de exemplu, poate ajunge pentru două-trei zile consecutive. O suplimentăm cu iaurt și brânzeturi proaspete dimineața sau cu ouă, o tartină cu somon și o salată cu brânză sau ton pentru seară. Sună destul de realist, nu? Eu cred că e la îndemâna fiecărei persoane. Pe lângă aceste mese principale, aducem în meniu câteva nuci și câteva fructe proaspete și iată,  “complexul” meniu este gata. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dieta mediteraneană poate fi integrată în familie

Cu siguranță putem să găsim elemente comune cu preferințele culinare ale celorlați membri ai familiei. Chiar dacă nu toți apreciază peștele sau humusul, de exemplu, sigur găsim prin frigider ceva, astfel încât să nu se culce nimeni flămând. Până la urmă, pentru noi, ca români, nu toate ingredientele sunt noi. Da, poate n-am crescut cu humus și avocado, dar pește, salată de roșii cu brânză, zacuscă, tocăniță de legume sau ciorbă de fasole mâncăm cu toții de când ne știm. 

Dieta mediteraneană poate fi dură sau blândă 

Repet, vorbim despre un stil de viață, nu despre o cură de slăbire. Dacă vrei tu să o faci dură, dieta mediteraneană poate fi dură. Însă, în realitate, înseamnă doar să respecți câteva principii: să renunți la carnea grasă și la lactatele foarte grase, să alegi ca mod de gătit cuptorul, gătitul la abur și fiertul, în detrimentul prăjitului, să elimini ronțăitul de produse de patiserie și dulciurile cu mult zahăr. Până la urmă, sunt reguli de bun simț pentru cineva care afirmă că are grijă de sănătatea lui.

Odată ce aplici principiile, vei descoperi cât de eficient este acest stil de a mânca. Din experiența mea, chiar și o lună sau două de mâncat sănătos îți vor modifica favorabil rezultatele analizelor de sânge. Îmi imaginez cât de bine îți face dacă menții un astfel de program câțiva ani sau toată viața. 

Dacă eliminăm din meniul nostru alimentele nesănătoase și dacă mâncăm mai conștient, mai potrivit cu efortul fizic pe care îl/nu-l facem zilnic, sunt sigură că vom da jos și kilogramele nedorite.

Chiar se poate transforma în stil de viață

Dieta mediteraneană, subliniez, poate deveni stil de viață. Fără griji și fără efecte secundare. Atunci când mănânci potrivit nevoilor, și nu poftelor tale, te simti bine instant. Chiar după prima masă. Nu trebuie să parcurgi nu știu câți pași, corpul îți va vorbi imediat. Faptul că ne simțim bine ar trebui să fie un impuls foarte bun care să ne îndemne să transformăm acest mod de a ne hrăni într-un stil de viață.

Avantajele asupra sănătății sunt:

– reducerea colesterolului rău și creșterea celui bun (așadar, efect excelent asupra sistemului cardiovascular);

– greutate optimă;

– somn mai odihnitor;

– tranzit intestinal mult îmbunătățit;

– stare de sațietate bună, având în vedere diversitatea alimentelor și conținutul ridicat de fibre.

Dezavantajele sunt minime, având în vedere că este un stil de mâncat deloc restrictiv. Poate, totuși, ca sursa alimentelor (pește sau fructe de mare, de exemplu) să ridice probleme pe termen lung. Dar acest lucru este valabil indiferent ce indicații dietetice am urma. De asemenea, dacă nu suntem persoane active fizic, este bine să nu uităm că e important câtă energie înmagazinăm din alimente versus cât consumăm.

Cum te poate ajuta un nutriționist să urmezi dieta mediteraneană

Îți recomand să faci primii pași cu ajutorul unui nutriționist. Acesta îți va stabili un meniu zilnic divers, astfel încât să beneficiezi de toate categoriile de alimente incluse în această dietă. Observ la clienții mei că obișnuiesc să facă mici obsesii pentru anumite alimente sau combinații și se învârt în cerc. De asemenea, nutriționistul te ajută să te împrietenești, prin diverse rețete, cu alimente pe care nu le-ai încercat până acum. Te va învăța să le incluzi treptat sau va croi un mod de a combina alimentele pe gustul tău. Google nu ne oferă întotdeauna cele mai bune informații. Deși există cu duiumul, pentru cineva care nu este specialist, toate par atrăgătoare. Un nutriționist te poate ajuta să faci lumină în acest hățiș de informații care sunt, nu de puține ori, contradictorii. Ține cont de încă un avantaj important: nutriționistul îți va evalua, pe parcursul a câteva luni de consultanță, starea de bine, starea de echilibru alimentar și bucuria mâncatului, pe care n-ar trebui să o pierdem în nici un caz. Dacă obiectivul tău este să slăbești, nutriționistul îți poate alcătui un meniu mediteranean hipocaloric, cu ajutorul căruia să dai jos kilogramele nedorite.

Citește și:

Fă sport constant și avantajele nu vor întârzia să apară!

Cum să-ți menții concentrarea dacă lucrezi (și) de acasă

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

Dieta, sportul și controlul greutății îți pot prelungi viața cu 10 ani

WELLBEING//

De ce nu sunt bune dietele

WELLBEING//

Obiceiurile unui creier sănătos dezvăluite de un medic neurolog

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.