WELLBEING//

9 motive pentru care îți poți pierde pofta de mâncare

Apetitul poate fi suprimat atât de factori biologici, cât și emoționali.


În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum îți afecteză schimbările hormonale pofta de mâncare.
– Ce măsuri poți lua atunci când nu ți-e foame deloc.


Pofta de mâncare fluctuează de la zi la zi. Sunt zile în care putem să simțim nevoia de a mânca mai mult, zile în care mâncăm mai puțin. Spre exemplu, la femei pofta de mâncare este influențată de fazele ciclului menstrual și de schimbările hormonale și, de regulă, în aceste perioade ne confruntăm cu o creștere a apetitului și cu dorința de a consuma mai mulți carbohidrați și grăsimi. Este un proces firesc, dar pe care îl putem gestiona alegând corect ceea ce mâncăm.

Uneori, însă, pofta de mâncare poate să scadă. Dacă acest lucru se întâmplă pe termen lung și dacă apetitul scăzut duce la pierdere substanțială în greutate și, implicit, la pierderea masei musculare, ar trebui să investigăm cauza.

Care pot fi motivele lipsei de apetit?

1. Stresul

Deși stresul de regulă determină creșterea poftei de mâncare, pentru că în condiții de stres crește secreția de cortizol și asta duce la un apetit crescut pentru alimente bogate în zaharuri și grăsimi, sunt și persoane care reacționează la stres prin diminuarea poftei de mâncare. Dar când situația stresantă dispare, pofta de mâncare revine la normal.

2. Trauma

Abuzul fizic sau psihic, pierderea unei persoane dragi sau problemele în familie pot cauza lipsa apetitului sau apariția altor tulburări alimentare. Mâncarea poate deveni în aceste situații prieten sau dușman. Rezolvarea acestor situații este dificilă și implică un proces complex de vindecare, care poate dura ani.

3. Sarcina

Se spune că ar trebui să mănânci pentru doi, dar n-ai poftă deloc? Lipsa apetitului poate fi cauzat de greața pe care o resimt multe viitoare mame, mai ales în primul trimestru de sarcină, și poate apărea în orice moment al zilei, nu doar dimineața. Alimentele ușor de digerat, cum ar fi biscuiții sau pâinea prăjită uscată, pot calma disconfortul digestiv.

4. Anemia

La această afecțiune se ajunge atunci când corpul nu produce suficiente celule roșii în sânge. Sarcina lor e de a transporta oxigen în tot organismul, iar un număr scăzut are ca efecte secundare oboseala și lipsa poftei de mâncare. Dacă ai simptome care includ și dureri în piept sau dureri de cap, medicul îți poate face niște analize, pentru a vedea dacă ești anemic, iar dacă acesta este cazul, îți poate recomanda suplimente de fier sau vitamina B12.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Înaintarea în vârstă

Până la 30% dintre persoanele în vârstă au un apetit mai mic decât înainte, iar asta se poate întâmpla din mai multe motive. Pe măsură ce îmbătrânim, digestia încetinește, așa că poți avea tendința de a te simți mai plin pentru mai mult timp, exact așa cum se reduc și simțul mirosului și al gustului. Iar acest declin al simțurilor poate face mâncarea mai puțin tentantă. 

6. Medicamentele

Antibioticele, somniferele, antiinflamatoarele, dar și alte categorii de medicamente pot avea ca efect secundar pierderea poftei de mâncare. În această situație, pentru că trebuie să susținem organismul în lupta cu un virus sau o bacterie, putem mânca mese mici și dese, preparate cât mai simplu.

7. Problemele digestive

Enterovirozele sau afecțiuni încă nediagnosticate, de tipul bolii celiace sau a sindromului colonului iritabil, pot afecta pofta de mâncare. Enterovirozele au, de regulă, și alte simptome, de la febră la diaree, și în acest caz trebuie să discutăm cu medicul despre tratament și despre regimul alimentar specific, până la vindecare. De asemenea, trebuie să investigăm medical și celelalte afecțiuni. Eliminarea din dietă a alimentelor nepotrivite îmbunătățește starea de sănătate și face ca apetitul să revină la normal.

8. Bolile grave

Bolile grave, de tipul cancerului, dar și tratamentele de chimioterapie duc la pierderea poftei de mâncare. Cancerul provoacă inflamație în organism, dezechilibre metabolice, iar chimioterapia poate avea ca efect secundar schimbarea gustului. Mâncarea pare lipsită de savoare, are gust metalic și asta reduce pofta de mâncare. În această situație, organismul trebuie susținut cu hrană sănătoasă, provenită din surse cât mai curate, iar porțiile trebuie să fie mici și dese și în acest caz.

9. Diabetul de tip 2

Pacienții bolnavi de diabet pot dezvolta o afecțiune numită gastropareză, iar asta înseamnă că alimentele rămân pentru mai multă vreme în stomac, digestia fiind încetinită. Pofta de mâncare scade și poate fi însoțită de dureri abdominale, balonare și glicemie fluctuantă. Diagnosticarea și tratamentul vor fi stabilite împreună cu medicul curant, la fel și tipul alimentelor consumate și frecvența meselor.

Lipsa poftei de mâncare pe parcursul unei perioade îndelungate este un semn pe care trebuie să-l luăm în considerare și care ar trebui să ne determine să facem o programare la medic pentru investigații specifice. Când pierderea apetitului este legată de o afecțiune mai gravă, o alimentație corectă poate să ajute organismul să lupte. Și chiar dacă n-avem poftă de mâncare, în astfel de situații trebuie să încercăm să ne hrănim puțin, des și sănătos.

Nu trebuie să ignorăm semnalele pe care ni le transmite corpul: trebuie să învățăm să-l ascultăm și să-l respectăm, pentru că sănătatea noastră depinde de asta!

Citește și:

Legătura dintre hrană și fericire

De ce poftești la cartofi prăjiți când ești obosit?

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

Frumusețea vine din interior… dacă ai grijă să consumi alimentele benefice organismului tău!

WELLBEING//

Despre beneficiile consumării alimentelor în sezonul lor de coacere

WELLBEING//

Dieta burnout: de ce atât de mulți antreprenori văd obiceiurile alimentare nesănătoase ca pe un semn de ambiție

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.