WELLBEING//

8 motive pentru a te culca înainte de ora 22:00

Pentru o odihnă de calitate nu contează doar numărul orelor de somn, ci și intervalul orar în care dormim.


În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce este recomandat să dormim când e întuneric.
– Cum să reduci consumul de cafea.


Pentru o viață sănătoasă, un adult are nevoie de minim 7 ore de somn pe zi. Deși multă lume știe cel puțin teoretic acest lucru, nu sunt mulți cei care chiar au un somn adecvat. Pe lângă numărul total de ore de somn, o importanță o poate avea și intervalul orar în care dormim.

Astfel, există motive pentru care considerăm că este mai sănătos să dormim înainte de ora 22:00:

1. Beneficiezi de cel puțin 7 ore de somn

Somnul în jurul orei 22:00 ne oferă posibilitatea de a dormi minim 7 ore, chiar dacă avem nevoie să ne trezim foarte devreme dimineața. Chiar și dacă avem nevoie să ne trezim la ora 5:00, dacă ne culcăm la ora 22:00 putem să atingem necesarul de ore de somn.

2. Adormi mai ușor

În cea mai mare parte a anului, soarele începe să apună înainte de ora 21.00. Odată cu lăsarea întunericului, la nivelul creierului nostru începe să se secrete melatonină, hormonul care are un rol important în inducția somnului. Astfel, dacă ne culcăm în jurul orei 22:00 vom fi sub influența melatoninei, și ne va fi mai ușor să adormim.

3. Te bucuri de un somn mai profund

În altă ordine de idei, pentru cea mai mare parte a anului, soarele răsare în jurul orelor 5:00-6:00. Astfel, somnul între orele 22:00 și 5:00-6:00 se va suprapune peste intervalul orar în care este întuneric, așa cum este natural, creierul nostru fiind programat să doarmă atunci când este întuneric.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Eviți insomniile

Cei care se culcă târziu sunt predispuși la insomnie. Chiar dacă mulți dintre noi consideră că ritmul lor biologic îi ajută să se culce foarte târziu, studiile au arătat că aceștia pot dezvolta mai ușor insomnie.

5. Ai nevoie de mai puțină cofeină pentru a funcționa

De cele mai multe ori, dacă dormim insuficient, avem tendința să ne luăm energie din cafeaua din timpul zilei. Acest obicei, deși funcționează, se poate transforma ușor într-un cerc vicios. Cafeina are un timp de înjumătățire în organism între 5-10 ore, astfel încât consumul de cafeină după-amiaza, după o noapte în care am dormit insuficient, poate să determine tulburări de somn și în noaptea care urmează. Astfel, somnul înainte de ora 22:00 ar putea să ne ajute să reducem consumul de cafeină.

6. Ai un sistem cardiovascular mai sănătos

Într-un studiu observațional s-a constatat faptul că cei care au obiceiul de a se culca mai târziu (după ora 24:00) au semne mai evidente de arterioscleroză și hipertensiune arterială, comparativ cu cei care se culcă mai devreme. Astfel, dacă ne culcăm înainte de ora 22:00 am putea avea un sistem cardiovascular mai sănătos.

7. Ești mai productiv a doua zi

Somnul mai devreme ne poate face mai energici și mai productivi în dimineața care urmează. Chiar dacă unii consideră că așa funcționează cel mai bine, specialiștii consideră că nimeni nu este programat biologic să își piardă noaptea. Astfel, cei care se culcă mai devreme pot fi mai productivi în timpul zilei.

8. Îți reglezi mesele

Scăderea în greutate poate fi influențată de ora de culcare. Cei care se culcă târziu au tendința de a mânca seara târziu, uneori mâncând chiar dacă nu le este foame. Astfel, caloriile pe care le consumăm seara vor fi mai degrabă depozitate decât consumate, în timpul nopții. De asemenea, mâncând târziu seara, există tendința de a sări peste micul dejun, masă crucială pentru o alimentație sănătoasă. Și aici se formează de multe ori un cerc vicios, întrucât, dacă nu mâncăm dimineața vom avea mai puțină energie în timpul zilei și vom fi tentați să mâncăm mai mult mai târziu.

Colțul angajatului

Cât de importantă e starea ta de bine pentru angajatorul tău? Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. 

Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro.

Citește și:

Dr. Ioan Bulescu, specialist în somnologie: ”Somnul este legat strâns de sănătatea psihică și emoțională”

Actuala criză a somnului

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

10 idei ușor de pus în aplicare ca să dormi mai bine vara asta

WELLBEING//

Cum să-ți ajuți corpul să se adapteze la ora de vară

WELLBEING//

Somnul: o superputere la îndemâna noastră

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.