WELLBEING//

5 trenduri în nutriție care ne vor ghida anul acesta

Lucrurile se îndreaptă în direcția stabilirii intențiilor corecte și a deciziilor sustenabile care au în centru sănătatea și starea de bine.


În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este alimentația funcțională.
– De ce interesul pentru mișcare va crește exponențial anul acesta.


2021 a fost un an cu multe schimbări și incertitudini. A trebuit să ne adaptăm rapid, să ne schimbăm prioritățile și comportamentul. 

Și preocupările oamenilor legate de starea de bine s-au schimbat, atenția acordată acestui aspect a crescut, am devenit mai conștienți de faptul că un stil de viață sănătos poate ajuta organismul să se apere mai bine. Iar 2022 va continua cel mai probabil în aceeași direcție.

Iată un top al trendurilor de nutriție&wellbeing pentru anul care urmează:

1. Alimentația la nivel de familie

Într-o lume în care produsele procesate beneficiază de un marketing agresiv, în care informațiile despre alimentație sunt diverse și uneori contradictorii, sunt părinți care au înțeles că pentru a crește copii cu obiceiuri alimentare sănătoase, schimbările în bine trebuie să aibă loc la nivel de familie.

Alegerea corectă a alimentelor, diversitatea în farfurie, stabilirea unui plan alimentar care să cuprindă toate gusturile, încercarea unor rețete noi și gătitul împreună cu copiii vor fi pe lista părinților preocupați de sănătatea copiilor lor și în 2022.

2. Alimentația funcțională

Conceptul de alimentație funțională este unul relativ mai nou la noi în țară, dar care va lua amploare în anii următori. Unele alimente fac mai mult decât să ne hrănească, ele au și un rol important în reducerea riscului de apariție a anumitor afecțiuni, sau pot fi chiar adjuvanți în tratarea lor.

Aceste alimente pot reduce inflamația din organism, luptă împotriva efectelor radicalilor liberi, ajută la buna funcționare a hormonilor, susțin sănătatea microbiomului, îmbunătățesc metabolismul, așa că o alimentație bazată pe super-alimenre este alegerea celor interesați de menținerea sănătății.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Susținerea sistemului imunitar

Mai mult ca oricând, interesul nostru legat de menținerea unui sistem imunitar sănătos a crescut.

Pentru că aproximativ 75% din sistemul imunitar se află în intestin, alegerile alimentare corecte vor fi în continuare de interes. A crescut și va crește și interesul legat de suplimentele alimentare, dar acestea trebuie administrate corect, în funcție de nevoi, în urma unei consultații cu un specialist.

4. Renunțarea la dietele restrictive în favoarea schimbării stilului de a mânca pe termen lung

Epoca dietelor restrictive n-a apus încă, dar interesul pentru găsirea unor metode care să aducă schimbarea și menținerea pe termen lung a crescut. Din ce în ce mai multe femei încearcă să înțeleagă ce pot modifica în stilul lor de viață, astfel încât să poată ajunge la greutatea dorită și să o poată menține, încearcă să adopte metode prin care să-și educe răbdarea, gusturile, stilul de a mânca, obiceiurile legate de sport, odihnă, relaxare. O atenție crescută se manifestă și legat de echilibrul hormonilor care pot influența metabolismul, pentru că organismul femeilor este diferit, așa că abordarea trebuie să fie specifică. În 2022 abordarea integrată a nevoilor va beneficia de un interes crescut.

5. Alegerea cu atenție a surselor de hrană

Au apărut încă din acest an campanii și soluții care să ne ajute să alegem ce este mai potrivit pentru noi. Sunt magazine care au implementat sistemul Nutri-Score, un sistem de etichetare care clasifică produsele alimentare pe baza informațiilor nutriționale, oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța cititului etichetelor, de alegerea unor produse cât mai puțin procesate, a unor legume cultivate corect, de căutare a unor surse de carne curată, provenită de la animale crescute liber.

Este o tendință care se va păstra și în viitor, educația alimentară fiind un principiu de bază al stilului de viață sănătos, pentru adulți și copii.

Interesul pentru mișcare continuă

Lucrul de acasă în 2019 și în 2021 și lipsa mișcării și-a spus la un moment dat cuvântul, așa că a fost necesară o schimbare. Oamenii fie s-au înscris în grupuri de alergat, la cursuri de sport online, sau chiar la sală și au început ușor, ușor, să reia sau să se apuce un program de mișcare organizată.

Sportul este cel care ajută să ne menținem musculatura și oasele sănătoase, are efecte benefice asupra sistemului circulator, respirator, digestiv, asupra creierului. Sportul ne ajută să ne simțim bine, să reducem nivelul stresului, să avem un tonus fizic și psihic bun.

Interesul pentru mișcare va crește exponențial, pentru că oamenii au început să înțeleagă că sportul este o variabilă importantă în ecuația sănătății. În 2022, schimbările în domeniul nutriție&wellness vor continua, vom fi mai conștienți de importanța alegerilor pe care le facem atât în ceea ce privește alimentația, cât și stilul de viață, iar atenția pentru programele integrate care au ca scop schimbarea obiceiurilor pe termen lung va crește. 

Focus-ul nu va mai fi preponderent în direcția „vreau să slăbesc ca să arăt bine”, ci „vreau să am greutatea ideală, pentru a-mi menține sănătatea”. 

Anul acesta pare un an interesant din acest punct de vedere, pentru că lucrurile se îndreaptă în direcția stabilirii intențiilor corecte și a deciziilor sustenabile care au în centru două lucruri: sănătatea și starea de bine.


Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre nutriție

7 lucruri despre nutriție pe care mi-aș fi dorit să le știu mai demult

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

Frumusețea vine din interior… dacă ai grijă să consumi alimentele benefice organismului tău!

WELLBEING//

Despre beneficiile consumării alimentelor în sezonul lor de coacere

WELLBEING//

Dieta burnout: de ce atât de mulți antreprenori văd obiceiurile alimentare nesănătoase ca pe un semn de ambiție

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.