MISIUNE//

5 motive să faci voluntariat

Și să nu pierzi din vedere responsabilitatea pe care o ai ca cetățean al planetei.


În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poate beneficia viața ta profesională de pe urma activității de voluntariat.
– Ce abilități ți se dezvoltă atunci când îți oferi timpul carității.


Lumea noastră e pe mâini bune, acum că generația Y intră pe piața forței de muncă. Am avut de curând ocazia să vorbesc cu câteva grupe de studenți despre leadership și șansa lor de a schimba ceva. Apoi am participat la un eveniment pentru voluntari, coordonat de o grupă de studenți, în cadrul căruia s-au ambalat alimente pentru copiii săraci din țările defavorizate. Ambele evenimente m-au inspirat și m-au încurajat foarte mult!

Cu toții avem tendința de a ne concentra pe propria comunitate, familie și e absolut normal să fie așa. Însă nu putem să pierdem din vedere responsabilitatea pe care o avem cu toții, ca cetățeni ai Planetei, față de ea și față de semeni. Acești studenți mi-au amintit și cât e de important să aduci o contribuție în această lume atunci când ai ocazia.

Iată cinci motive, inspirate de acești studenți, care te pot convinge să iei în calcul o activitate de voluntariat, în comunitatea ta sau în afara ei:

1. Poți învăța ceva nou

Lucrurile pe care le poți învăța în cadrul unui curs/seminar sau citind un manual sunt limitate. Studiile arată că implicarea civică ne expune la situații, probleme și idei noi. Rezultatul e că oamenii care fac voluntariat simt că au dobândit mai multă putere ca cetățeni în urma desfășurării unei activități caritabile.

2. O să-ți lași amprenta

La evenimentul în cadrul căruia s-au ambalat alimente, pe care l-am menționat mai devreme, grupul nostru de voluntari a ambalat suficiente mese cât să hrănească 135 de copii timp de un an. Acest grup, format din oameni de toate vârstele, rasele și religiile și-a petrecut două ore făcând pachete cu ingrediente, sigilându-le și ambalându-le în cutii. În tot acest timp, vorbeam între noi și izbucneam în urale de victorie pe măsură ce mai umpleam câte o cutie. Iar când acele pachete vor fi deschise, poate vor salva viața cuiva.

3. O să cunoști oameni interesanți

Voluntariatul e un mod extraordinar de a cunoaște oameni cu preocupări comune și de a-ți face noi relații. Aceste ocazii îți pot deschide uși către noi pasiuni și chiar către o nouă carieră. Cunosc un tânăr care a ajuns să-și schimbe cariera în urma experienței pe care a acumulat-o ca voluntar într-o organizație națională.

4. O să deprinzi abilități importante, pe care pe le poți aplica în aproape orice domeniu

Timpul pe care îl petreci făcând voluntariat te ajută să-ți dezvolți abilitatea de a rezolva probleme, de a planifica proiecte și toate calitățile necesare pentru a munci în echipă. Iar dacă ești liderul proiectului, vei învăța și cum să influențezi oamenii și să-i inspiri să muncească pentru o cauză ce le oferă doar satisfacție emoțională.

5. O să te deconectezi de la rutină

Activitățile ce sparg tiparul rutinei tale zilnice te deconectează și îți oferă acel element inedit, iar distracția se dublează atunci când o faci cot la cot cu oameni cu care împărtășești pasiuni comune. Studiile mai arată și că voluntariatul poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale fizice și psihice.

Citește și:

Voluntariatul te poate ajuta să trăiești mai mult

Știința confirmă: Iubirea stimulează creierul

S-ar putea să-ți placă și…

MISIUNE//

Voluntariatul ajută la creșterea stimei de sine

MISIUNE//

Doru Mitrana: „Prin voluntariat, câștigi ceea ce ai pus la bătaie atunci când ai decis să te implici.”

MISIUNE//

Voluntariatul: de ce este important să dăruiești din timpul tău, singura resursă neregenerabilă

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.